Foto: Knuts Conny / En av ytterst få strömmingar som fångades under provfisket utanför Forsmark.
SLU rapporterar idag om skrämmande resultat från ett provfiske på strömming i södra Bottenhavet.
För att öka kunskapen om hur det egentligen står till med strömmingsbestånden i södra Bottenhavet tog Sportfiskarna 2022 initiativ till ett nätprovfiske utanför Forsmark på Roslagskusten. I samråd med SLU hade man först identifierat vilka äldre provfisken som fanns i arkiven och identifierat en unik tidsserie med provfisken från 70–80 talet. Från tidig vår till midsommar upprepades så ifjol en del av de gamla undersökningarna varannan vecka, på samma plats, med samma redskap, och faktiskt med samma personal.
Resultaten, som nu är analyserade, understryker det stora allvaret i situationen. Antalet strömmingar var bara åtta procent av mängden som togs upp på 1980-talet och framför allt är bristen på strömming i konsumtionsstorlek påtaglig. Akuta åtgärder för att skydda bestånden måste nu till för att rädda strömmingen.
-Strömmingen är motorn i ekosystemet, det här är skrämmande. Det är inte bara fisket, livsmedelsförsörjning och att kunna fånga sin egen strömming som är hotat. Det finns tydliga tecken på att hela ekosystemet flippar, spiggen exploderar, arter som gädda och sik försvinner, sälarna svälter, skarven äter öringsmolt istället för strömming, och mattor av trådalger breder ut sig i vikarna i Bottenhavet, säger Lars Ljunggren projektledare på Sportfiskarnas Gävlekontor.
Fjolårets provfiske visar också att fortsatta gedigna undersökningar längs kusten verkligen är nödvändiga för att förstå vad som händer med ekosystemet och kunna bedöma beståndsstatus och ta rätt beslut.
Läs rapporten om provfisket här: SLU
Studien och provfisket har utförts med stöd av projektet "Hållbart fiske i samverkan” finansierat av Leader Gästrikebygden samt med stöd via Länsstyrelsen i Uppsala genom Havs- och Vattenmiljöanslaget. Även medel från Sportfiskarnas samarbete med Kolsvart har bidragit till finansieringen.